Deser mandarynkowy dla leniwych gospodyń – Jest gotowy w kilka minut. Przepis.
Ten pyszny i prosty deser docenią wszystkie gospodynie domowe, które nie mają czasu na długie wypieki! Bez pieczenia, jest gotowy raz, dwa, a potem wystarczy schłodzić przez 2 godziny.
Dodajemy również przepis bonusowy i to od Ciebie zależy, które z tych ekspresowych szybkich deserów wypróbujesz!
Składniki:
- 200 g długich biszkoptów
- 500 ml soku mandarynkowego
- 10 g żelatyny
- 300 ml bitej śmietany
- 200 g + 400 g mandarynek w puszkach
- forma o wymiarach 20 x 25 cm
Przygotowanie:
Do miski wlej 300 ml soku z mandarynki, stopniowo namocz w niej wszystkie długie biszkopty i umieść je na dnie formy. Następnie do drugiej miski wlej bitą śmietanę, wymieszaj i dodaj 200 g mandarynek.
Masę układamy równomiernie na biszkoptach i wygładzamy szpatułką. Pozostałe 400 g mandarynek układamy obok siebie na warstwie bitej śmietany.
Teraz wymieszaj 200 ml soku mandarynkowego ze sproszkowaną żelatyną i pozwól mu pęcznieć. Ubij trzepaczką i zalej deser równomiernie łyżką.
Włóż do lodówki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Wszystko gotowe. Ekspresowy szybki deser jest gotowy i możesz go podać.
WSKAZÓWKA: Możesz posłodzić bitą śmietanę do smaku cukrem pudrem, a jeśli chcesz, aby śmietanka była gęstsza i bardziej kremowa, możesz zmieszać ją z mascarpone. Smacznego!
PREMIA
Składniki:
- 100 ml fanty
- 200 g długich biszkoptów
- 600 ml bitej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 400 g kwaśnej śmietany
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g ananasa w puszce (kawałki)
- cynamon
- forma o wymiarach 28 x 28 cm
Przygotowanie:
Fantę wlewamy do miski, moczymy w niej długie biszkopty i układamy je obok siebie w formie, którą wcześniej wyłożono papierem do pieczenia. W misce ubijamy śmietanę, ze śmietaną i cukrem na gęstą śmietanę, do której następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy razem z kawałkami ananasa.
Tak przygotowany krem wylewamy na biszkopty i wygładzamy szpatułką. Posyp deser cynamonem i przechowuj w lodówce przez 2 godziny.