„Leniwa sałatka” w słoikach – robie zawsze więcej bo szybko znika ze stołu. Super przepis.

„Leniwa sałatka” to interesująca propozycja kulinarna nie tylko na zimowe dni.

Może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, a jej smak docenią wszyscy domownicy.Jest prosta do przygotowania i niezbyt czasochłonna, dlatego warto ją przyrządzić, tym bardziej że znika ze stołu błyskawicznie.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 0,8 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 1,2 kg kapusty

Do jednego słoika 0,5 l:

  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżki octu
  • 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania sałatki:

Wrzuć do słoika ziarna pieprzu, następnie zetrzyj na tarce marchewkę w cienkie słupki i ułóż pierwszą warstwę sałatki, lekko ją ugniatając. Do słoika włóż obraną i pokrojoną w półpierścienie cebulę. Usuń z papryki nasiona, pokrój ją w paski i ułóż trzecią warstwę sałatki. Na wierzch włóż dobrze poszatkowaną kapustę, a następnie pokrojone pomidory. Pamiętaj, aby każdą warstwę delikatnie ugnieść.

Wlej olej do słoika, a następnie przygotuj marynatę:

Porządnie wymieszaj cukier, sól, ocet i wodę. Całą marynatę wlej do słoika.

Zakręcone słoiki włóż do dużego garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj przez 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij każdy słoik, owiń w koc i zostaw do wystygnięcia.

Smacznego!

error: Content is protected !!