Może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, a jej smak docenią wszyscy domownicy.Jest prosta do przygotowania i niezbyt czasochłonna, dlatego warto ją przyrządzić, tym bardziej że znika ze stołu błyskawicznie.
Wrzuć do słoika ziarna pieprzu, następnie zetrzyj na tarce marchewkę w cienkie słupki i ułóż pierwszą warstwę sałatki, lekko ją ugniatając. Do słoika włóż obraną i pokrojoną w półpierścienie cebulę. Usuń z papryki nasiona, pokrój ją w paski i ułóż trzecią warstwę sałatki. Na wierzch włóż dobrze poszatkowaną kapustę, a następnie pokrojone pomidory. Pamiętaj, aby każdą warstwę delikatnie ugnieść.
Porządnie wymieszaj cukier, sól, ocet i wodę. Całą marynatę wlej do słoika.
Zakręcone słoiki włóż do dużego garnka, a następnie zalej wodą. Gotuj przez 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij każdy słoik, owiń w koc i zostaw do wystygnięcia.