Dwa jajka, jogurt, troszkę mąki i doskonały deser jak z cukierni jest gotowy w Twojej kuchni. Puszyste, proste i smaczne. Oto ciasto, które zadowoli nawet największego smakosza.

To proste ciasto z mąki, dwóch jaj i jogurtu nie tylko będzie idealnie kruche, ale dodatkowo zachwyci swoim smakiem każdego.

Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych umiejętności kulinarnych. Każdy będzie w stanie je przygotować i zachwycić nim swoich gości. Do skomponowania tego wyśmienitego deseru potrzebujesz ciasta oraz jogurtowego nadzienia.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 70 ml rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka cytryny lub limonki
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g waniliowego jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 białka.

Przygotowanie:

Wrzuć 2 żółtka i cukier do miski i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. W kolejnym kroku dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny/limonki.

Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa.

Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ułóż na dnie pierwszą połówkę ciasta.

Teraz zajmijmy się przygotowaniem kremu. Do osobnego naczynia dodaj białka jaj i cukier, a następnie ubij to na sztywną pianę. Do drugiej miski wlej jogurt waniliowy, wsyp 50 g mąki i wymieszaj. Dodaj ubite wcześniej białka i ponownie wszystko wymieszaj.

Przygotowaną masę jogurtową rozprowadź w formie do pieczenia na przygotowanym wcześniej cieście, a następnie całość przykryj drugą połową ciasta.

Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij gotowe ciasto z pieca. Smacznego!

error: Content is protected !!