Czosnkowa przekąska, którą uwielbiamy: 20 minut i masz przysmak lepszy od chleba.

Fantastyczna czosnkowa przekąska, która jest niezwykle smaczna. Miękka i doskonała. Nie przegap przepisu. Przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut.

Składniki:

Zakwas:

  • 300 g mąki pszennej T650
  • 200 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Nadzienie:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: ser

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy zakwas. Wymieszaj cukier i drożdże w 200 ml letniej wody. Nie musimy czekać na drożdże, dodajemy do przesianej mąki razem z solą, smalcem, olejem.

Wyrób gładkie, nieprzywierające ciasto. Ciasto przełóż do miski, posyp odrobiną mąki, przykryj ściereczką. Niech urośnie do około dwukrotnie większego rozmiaru.

Rozwałkuj ciasto na 1 większy naleśnik. Ciasto powinno mieć grubość około 1,5 do 2 cm. Posyp czosnkiem, który wymieszaliśmy w 2 łyżkach oleju i wody. Możesz posypać nasionami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Piecz około 30-35 minut, aż się zarumieni. Jeśli chcesz, możesz posypać serem, będzie jeszcze smaczniejsze. Po wyjęciu natrzeć niewielką ilością zimnej wody. Przełożyć na talerz, przykryć czystą szmatką i ostudzić. Wytrawne jest bardzo smaczne, miękkie w środku, a skórka pachnąca i chrupiąca.

To naprawdę super przekąska i każdemu się uda. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!