Dzięki temu przepisowi zapomnisz o takich sytuacjach. Najlepsze i najbardziej posłuszne ciasto na knedle, jakie kiedykolwiek próbowałam! Świetnie nadaje się również do pierogów.
Przepis kiedyś podpowiedziała mi moja ukochana ciocia z Syberii. A Syberyjczycy, uwierz mi, dużo wiedzą o pierogach. Specjalnie przeznaczam czas i raz w miesiącu od razu robię przygotowania dla całej rodziny. Po rozmrożeniu nie tracą atrakcyjnego wyglądu i gotują się dobrze bez uszkodzeń. Bardzo wygodnie. Poniżej dowiesz się również, z czym i jak ciekawie podawać knedle do stołu.
Przesiej mąkę i sól do dużej miski.
Ubij jajko i dodaj olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powoli wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem.
W tym czasie drugą ręką wymieszaj masę. Jeśli ciasto jest gorące, pozostaw je na kilka minut do ostygnięcia.
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Można ugniatać w misce lub na stole (w zależności od tego, co najbardziej Ci odpowiada). Nie należy posypywać stołu mąką: ciasto parzone nie przykleja się ani do stołu, ani do rąk.
To ciasto świetnie nadaje się na pierogi czy knedle. Przy takim cieście odpowiednie jest prawie każde nadzienie: od słodkiego – pożądane jest użycie jagód lub twarogu, do słonego – mięsa, ziemniaków, kapusty. Jeśli chodzi o serwowanie, gdy knedle się gotują , polecam zrobić pikantny sos .