Krem paryski nadaje się do wielu cukierniczych zadań – Proste wykonanie i idealny smak sprawią, że każdy chętnie wykorzysta go do swoich smakołyków.

Jeśli szukasz pysznego i puszystego kremu, to ten przepis na krem paryski, jest właśnie tym, czego szukasz.

Doskonale nadaje się do nadziewania, czy klejenia oraz ozdabiania. Można krem zrobić na dwa warianty. Zatem jak zrobić krem-paryski?

Paryski krem cukierniczy

Najważniejsze są składniki, które trzeba ze sobą dokładnie wymieszać.

Składniki:

  • 30 dkg masła,
  • 15 dkg kakao.
  • 250 ml śmietanki do ubijania, dobrze jest by była minimum 30%,
  • 30 dkg cukru pudru.

Przygotowanie:

Śmietanę należy wlać najlepiej do miski teflonowej i dodać cukier, a następnie należy zagotować. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Śmietana z cukrem musi się pogotować, aż płyn osiągnie 115 stopni. Czas gotowania powinien wynosić około 7 minut.

Kolejnym krokiem jest zdjęcie śmietany z cukrem i dodanie kakao w proszku Należy wszystko razem wymieszać. W masie nie mogą być grudki. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Poczekaj, aż ostygnie. Najlepiej jest zostawić wszystko do wystudzenia w lodówce na jedną noc. Kolejnego dnia należy ubić masę. Nadaje się taka masa do ciasta, czy zdobienia.

Krem paryski drugi wariant

Składniki:

  • 250 ml śmietanki do ubijania,
  • 100 g czekolady.

Przygotowanie:

Śmietankę należy rozgrzać w rondelku i dodać posiekaną czekoladę. Czekoladę należy mieszać, aż się rozpuści. Następnie należy przestać mieszać i poczekać, aż zaczną się pojawiać po bokach rondelkach bąbelki. Ściągamy rondelek z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Należy krem przechowywać w lodówce przez 12 godzin. Ubij krótko gęstą śmietaną i można ozdabiać takim kremem ciasto, czy torty. Smacznego!

error: Content is protected !!