Doskonale nadaje się do nadziewania, czy klejenia oraz ozdabiania. Można krem zrobić na dwa warianty. Zatem jak zrobić krem-paryski?
Najważniejsze są składniki, które trzeba ze sobą dokładnie wymieszać.
Śmietanę należy wlać najlepiej do miski teflonowej i dodać cukier, a następnie należy zagotować. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Śmietana z cukrem musi się pogotować, aż płyn osiągnie 115 stopni. Czas gotowania powinien wynosić około 7 minut.
Kolejnym krokiem jest zdjęcie śmietany z cukrem i dodanie kakao w proszku Należy wszystko razem wymieszać. W masie nie mogą być grudki. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Poczekaj, aż ostygnie. Najlepiej jest zostawić wszystko do wystudzenia w lodówce na jedną noc. Kolejnego dnia należy ubić masę. Nadaje się taka masa do ciasta, czy zdobienia.
Śmietankę należy rozgrzać w rondelku i dodać posiekaną czekoladę. Czekoladę należy mieszać, aż się rozpuści. Następnie należy przestać mieszać i poczekać, aż zaczną się pojawiać po bokach rondelkach bąbelki. Ściągamy rondelek z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.