Najpierw przygotujemy pomarańcze, jeśli chcesz, możesz pracować z sokiem pomarańczowym 100%. Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sokowirówką. Będziemy potrzebować 300 ml soku. Przecedź sok przez sitko, aby był jak najczystszy.
Do miski z sokiem dodaj cukier i żelatynę w proszku. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na około 15 minut, aż zgęstnieje.
Garnek z mieszanką postawić na małym ogniu. Sok nie może się zagotować, wystarczy rozpuścić cukier i żelatynę. Mieszaj mieszaninę do całkowitego rozpuszczenia.
Mieszankę przecedzamy przez sito do formy do pieczenia, którą wyścielamy folią. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie mieszankę włóż do zamrażarki.
Po godzinie wyjmij mieszaninę z lodówki. Folię usuń. Pokrój galaretkę w drobną kostkę i obtocz każdy kawałek w cukrze. Możesz położyć słodkie i pachnące cukierki na misce, a zobaczyć, jak szybko znikną.