Zamiennik dla klasycznych gołąbków – Pyszny sos i aromatyczny zapach podczas niedzielnego obiadu.

Klasyczne gołąbki niewątpliwie są pyszne. Mimo to warto czasami odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego. Sprawdź jak przygotować pyszne mięso zawijane w liściach kapusty.

Tak przygotowane danie cechuje się wspaniałym smakiem, prostotą, a także ważnymi składnikami odżywczymi. Liście kapusty bogate są w witaminę K. Uzupełnieniem tego dania jest delikatny sos

Będziesz potrzebować:

  • kilka steków z mięsa wieprzowego
  • kapusta pekińska
  • kilka pomidorów
  • śmietana
  • 1 szt. cebuli
  • mąka pszenna
  • 1 szt. marchewki
  • sól, pieprz, koperek, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w drobne paski. Następnie podsmaż je na patelni, tak by się zeszkliły. W międzyczasie posiekaj marchewkę i również podsmaż ją na patelni, lecz nie mieszaj z cebulą na tej samej patelni.

Steki wieprzowe rozbij na cienkie plastry. Warto wykorzystać folię spożywczą, aby podczas ubijania mięsa nie pobrudzić blatu dookoła. Rozbite steki posól i popierz. Możesz także posypać je ulubionymi ziołami.

Liście kapusty pekińskiej włóż na 5 minut do gorącej wody. Następnie zawiń mięso w liście. Dodaj do środka także cebulę i marchewkę.

Tak przygotowane roladki ułóż obok siebie w garnku. Dodaj także umyte i pokrojone w plastry pomidory. Dodaj niewielką ilość wody.

W międzyczasie w misce wymieszaj śmietanę, łyżkę mąki a także koperek. Tak przygotowany sos dodaj po kilku minutach do garnka. Całość gotuj przez około 30 minut.

Obiad jest już gotowy. Smacznego!

error: Content is protected !!