Niesamowicie prosty gulasz – Wystarczy wyłożyć wszystkie składniki do piekarnika i wspaniały obiad robi się praktycznie sam.

Wiele rodzin, w tym nasza uwielbia gulasz, który staramy się przygotowywać na różne sposoby. Jak wiemy, przygotowanie tego posiłku wymaga dużo czasu i pracy.

Z tego powodu poszukiwałam rozwiązań, które by to ułatwiły. Z pomocą teściowej odnalazłam przepis, który nie jest aż tak czasochłonny. Swój gulasz robię w piekarniku, dzięki czemu szybko mogę się cieszyć rezultatem. Potrawa jest wyjątkowo dobra, co sprawia, że jestem wdzięczna za ten przepis do dziś.

Składniki:

  • 1,5kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionu (wołowego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 kawałki drobno posiekanego zielonego pieprzu
  • 1,5l wody

Opcjonalnie:

  • marchewka
  • groszek

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę.

Drobno siekamy czosnek i cebulę. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia z pokrywą.

Wkładamy do niej mięso, czosnek, cebulę wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dodajemy 2 całe kostki bulionu. Całość zalewamy wodą i mieszamy. Przykrywamy blachę do pieczenia i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 90 minut. Czas pieczenia jest zależny od rodzaju mięsa i piekarnika.

Potrawę możemy podawać z kluskami, pieczywem lub innym preferowanym przez nas dodatkiem! Smacznego!

error: Content is protected !!