Kalafior ma wiele korzyści zdrowotnych i smakuje wybornie – Chrupiący, przepyszny kalafior – Oto przepis.

Kalafior to zdecydowanie pyszny dodatek do obiadu.

Bardzo ciekawą i nietuzinkową opcją jest smażony, chrupiący kalafior panierce, który zachwyci aromatyczną skórką i miękkim środkiem. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryczek chili
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 15 ml mleka
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

Kalafior dokładnie umyć i pokroić na duże kawałki.

Wlać szklankę wody do garnka lub na głębszą patelnię. Zostawić do zagotowania. Do zagotowanej wody włożyć pokrojone kawałki kalafiora.

Gotować od 7 do 8 minut.

W międzyczasie przygotować mieszankę na panierkę: wsypać wszystkie sypkie składniki do miski i wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z mlekiem.

Ugotowany kalafior obtoczyć w mące, następnie w ubitym jajku, a na końcu w mieszance przypraw. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Tak przygotowany kalafior może być zarówno smacznym dodatkiem do mięsa, jak i samodzielnym daniem. Dla jeszcze lepszego smaku warto doprawić go ulubionym sosem.

error: Content is protected !!