Pysznie i prosto. Sałatka teściowej – Niejeden zięć padnie z wrażenia.

Trwa sezon na cukinię, nic zatem dziwnego, że chętnie sięgamy po to zdrowe warzywo, tworząc z niego rozmaite potrawy.

Jedną z najprostszych propozycji dania z udziałem cukinii jest sałatka – która w przeciwieństwie np. do popularnego leczo, jest lekka i łatwa w przygotowaniu, a w dodatku pyszna i zdrowa. Aby ją przygotować wystarczą następujące składniki:

  • Średniej wielkości cukinia (ok. 500 g),
  • Jajka – ugotowane na twardo (ok. 3-4 szt.),
  • Pomidory (ok. 3 sztuki),
  • Cebula (1 mała lub pół dużej),
  • Ząbek czosnku,
  • Pęczek pietruszki – połówka,
  • Śmietana (niecały kubeczek, ok. 150 g),
  • Przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz,
  • Olej słonecznikowy (ok. dwie łyżki stołowe).

Jak przygotować:

Myjemy i obieramy cukinię, a potem kroimy ją na okrągłe, półcentymetrowe kawałki. Przekładamy je do głębokiego naczynia i solimy, odstawiając tak przygotowane warzywo, na około 10 minut. W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo.

Pokrojoną i posoloną cukinię należy następnie podsmażyć z obu stron na złoto. Robimy to na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Jego nadmiar odsączamy, podobnie jak np. kotlety, układając plastry cukinii na ręczniku papierowym.

Po ostygnięciu chrupiących „kółeczek” kroimy je na pół i przekładamy do salaterki. Do naczynia dodajemy też pokrojone ćwiartki pomidorów i jajek na twardo. Nie zapomnijmy dołożyć też do naszej sałatki drobno posiekanej cebulki i czosnku oraz poszatkowanej pietruszki.

Całość mieszamy razem ze śmietaną i przyprawami podkreślającymi smak –  ze szczyptą soli i pieprzu. Bon Appétit!

error: Content is protected !!