Smakuje obłędnie tak wykonane mięso rozpływa się w ustach. Super wskazówka od doświadczonej kucharki.

Przedstawiam sposób na brazylijską wołowinę, która będzie smakować niesamowicie i oczaruje niejednego miłośnika mięsnych przysmaków.

Warto szczególnie teraz w czasie pandemii wybrać się na daleką, smaczną podróż. Przepis jest  zaczerpnięty od lokalnych znawców wołowiny.

Oni wiedzą najwięcej o tym jakie mięso najlepiej wybrać, jak dobrać odpowiednią temperaturę czy też w jaki sposób skomponować przyprawy. Poniższa receptura jest gwarancją idealnego smaku, oryginalnego wyglądu oraz unoszącego się po całym domu wspaniałego aromatu mięsa.

Składniki:

  • wysokiej jakości świeża wołowina-700 gram
  • białe wino (wytrawne)-200 ml
  • oliwa z oliwek-100 ml
  • ocet winny ( z białego wina)-100 ml
  • rozmaryn-1 łyżeczka
  • sól-1 kg
  • czarny pieprz-około 5 ziarenek

Do miski przełóż wino, ocet winny oraz oliwę. Dołóż do marynaty pieprz, rozmaryn i wymieszaj.

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do przygotowanej marynaty na minimum 2 godziny.

Mięso przełóż do naczynia z wysokimi bokami. Wlej marynatę i przykryj wołowinę papierem do pieczenia. Na pergamin wyłóż sól.

Mięso piecz w temperaturze 195 stopni przez pół godziny. Przed podaniem pokrój mięso ostrym nożem na cienkie plasterki.

error: Content is protected !!