Wszyscy chwalą, gdy wystawie na stół. Marynowane pieczarki w 20 minut. Genialny i prosty przepis.

Genialny i prosty przepis na marynowane pieczarki! W dodatku przygotowanie ich zajmie ci jedynie 20 minut.

Polecam ten przepis każdemu, kto ma ochotę na zaskakująco szybką do przygotowania i przepyszną przekąskę. Po wypróbowaniu tego sposobu na marynowanie grzybów już nigdy więcej nie sięgniesz po inne, kłopotliwe i czasochłonne przepisy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 75 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 10 szt ziaren ziela angielskiego
  • 10 szt ziaren czarnego pieprzu
  • 10 szt goździków
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 6 szt liści laurowych

PRZYGOTOWANIE:

pieczarki obierz i dokładnie umyj. Większe grzyby przekrój na pół lub na ćwiartki. Duś grzyby na suchej patelni przez około 5 minut. Pamiętaj, aby przykryć patelnię pokrywką. Przez ten czas pieczarki powinny puścić sok, który lekko odparuje.

W trakcie, gdy pieczarki się duszą, przygotuj marynatę. Cebule obierz i pokrój w półpierścienie. Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszaj: pokrojone cebule i czosnek, olej, sól, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu składników zalej je octem i wymieszaj ponownie.

Gdy pieczarki są już dobrze podduszone, czyli po upłynięciu około 5 minut, wlej marynatę na patelnię z grzybami. Następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Po upłynięciu czasu gotowania, pozostaw pieczarki na patelni, przykryte przez jeszcze około 3-4 minuty.

Przełóż całą zawartość patelni do słoika, poczekaj aż całkowicie wystygną – aby przyspieszyć ten proces, możesz schować je do lodówki.

Pieczarki są już gotowe! Możesz przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku przez kolejne 2 tygodnie. Proste i pyszne! Polecam.

error: Content is protected !!