Babcia nauczyła mnie, jak je szybko robić. Instrukcja krok po kroku. Lepienie pierogów stało się o wiele łatwiejsze.

Lepienie pierogów kojarzy się z niezwykle pracochłonnym jak również czasochłonnym, trudnym zajęciem.

Z tego względu niektórzy decydują się na zakup gotowych już pierogów. Warto zastosować sprawdzony poniższy pomysł na ich lepienie, dzięki czemu wykonywanie tej czynności stanie się wręcz przyjemnością!

Przede wszystkim należy dobrze rozwałkować ciasto na płaskiej powierzchni i posypać je mąką.

Na odległość wynoszącą około 7 cm ułożyć kulki farszu. Wielkość zależy od upodobania.

Wyłożone nadzienie nakryć tę wolną i krawędzią z ciasta.

Należy delikatnie je docisnąć, aby przykleiły się ze sobą. Za pomocą okrągłej szklanki czy też stosując do tego innej formy, wycinać pierogi.

Końce dla lepszej przyczepności docisnąć widelcem. Pierogi są gotowe. Wystarczy je ugotować. Ten prosty sposób można także wykorzystać przygotowując uszka. Dzięki temu można oszczędzić czas na wykonywanie czynności. Z upływem czasu można nabrać wprawy.

Gotowe pierogi bądź uszka można ugotować w wodzie albo zamrozić, aby mieć je przygotowane na później, kiedy nie będzie czasu na wykonanie obiadu. Farsz zależy już od upodobania.

error: Content is protected !!