Prawdziwe odkrycie kulinarne. Grzyby z warzywami w piekarniku. Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Szukasz przepisu na pyszne, zdrowe a zarazem małokaloryczne danie wegetariańskie?

Koniecznie musisz spróbować warzyw z pieczarkami pieczonych w piekarniku. Latem spróbuj przyrządzić je na grillu – będą równie smaczne.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 3 sztuki młodego bakłażana;
  • 3 sztuki czerwonej papryki;
  • 1 sztuka cukinii;
  • 300g pieczarek;
  • 3 (najlepiej duże) ząbki czosnku;
  • 90ml oleju roślinnego;
  • 60ml sosu sojowego;
  • 2 sztuki pomidorów;
  • 2 woreczki foliowe

Masz już wszystko? To bierzemy się do roboty !

Zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Teraz przygotujemy marynatę: Przeciśnij czosnek i połącz go z olejem i sosem sojowym.

A teraz zabieramy się za krojenie warzyw, potrzebujemy:

  • grube podłużne paski papryki;
  • cukinię i bakłażana ze skórką pokrojone na duże kawałki;
  • pieczarki przekrojone na połówki;
  • duże plastry pomidorów;

Najlepiej, aby wszystkie warzywa i grzyby były podobnej wielkości. Przygotowane, pokrojone warzywa razem z pieczarkami włóż do woreczków foliowych (jedne włóż do drugiego, tak by były mocniejsze).

Włożone do woreczków warzywa zalej przygotowaną wcześniej marynatą, zawiąż worek i mocno wymieszaj zawartość. Tak przygotowane w marynacie warzywa zostaw na ok 40 minut. Pamiętaj aby od czasu do czasu obrócić opakowanie.

Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli już minęło 40 minut, wyłóż zamarynowane w sosie sojowym warzywa z grzybami i włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Warzywa pieczemy ok 30 minut, ale pamiętaj, żeby po 15 minutach przemieszać delikatnie warzywa.

Dzięki temu unikniesz przywierania. Przyrządzone w ten sposób warzywa dobrze smakują jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do dania głównego.

Życzymy smacznego! 😉

error: Content is protected !!