Super przepis, uwielbiam to danie. Schab, papryka, pieczarki, pomidory, … i powstaje pyszny Schab po Bałkańsku.

Większość z nas z radością znajduje mięso na swoim talerzu. Monotonia zagląda do nas jednak również w kuchni – jak wtedy urozmaicić nasz obiad?

Z pomocą przychodzi prawdziwy festiwal smaków, przywodzący nam na myśl leczo naszych węgierskich sąsiadów. Schab po bałkańsku to delikatny schab w towarzystwie różnych rodzajów papryki.  Podsmażenie wszystkich składników razem gwarantuje symfonię wielu aromatów, która z pewnością zachwyci was i waszych gości.

Składniki:

  • 500-600g schabu bez kości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 papryka żółta
  • 2 puszki krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 160g (ok. 3 duże szt.) ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 300g cebuli
  • 250g pieczarek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz (do smaku)
  • szczypta pieprzy chilli cayenne
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • mąka pszenna (do oprószenia schabu)

Wykonanie schabu po bałkańsku:

Cebulę i czosnek obieramy. Następnie cebulę kroimy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy. Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki.

Umyty schab kroimy w plastry (podobne do kotletów schabowych), a następnie w paski. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, szczyptą chilli cayenne i papryką. Obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso do zarumienia, po czym zdejmujemy z patelni.

Pozostały tłuszcz z zasmażką wykorzystujemy do kolejnych kroków – to tam został prawdziwy aromat mięsa!

Dodajemy jeszcze trochę oleju i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia. Dorzucamy czosnek i smażymy maksymalnie pół minuty. To ważne, aby nie przekroczyć tego czasu, ponieważ czosnek stanie się gorzki i zepsuje smak całego dania!

Do cebuli i czosnku dorzucamy uprzednio pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy na dużym ogniu. Jest to konieczne ze względu na dużą zawartość wody w pieczarkach. Należy poczekać, aż odparuje, a wtedy wszystkie składniki się połączą. Smażymy jeszcze przez chwilę.

W międzyczasie paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy na patelnię razem z podsmażonym schabem. Całość smażymy przez około 5 minut – surowa papryka musi się podsmażyć, a schab ponownie rozgrzać. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego ogórka.

Dusimy wszystko pod przykryciem maksymalnie 15 minut. Pod koniec zostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę, już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. W ostatnim kroku doprawiamy danie solą i pieprzem według własnego uznania.

Tak przygotowaną przepyszną kompozycję delikatnego schabu i warzyw podajemy z kaszą (najlepiej jęczmienną lub gryczaną), ryżem lub dowolnym pieczywem. Danie możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce i odgrzać kolejnego dnia.

Smacznego!

error: Content is protected !!