Każdy musi je spróbować. Przepis na pyszne zrazy z mielonego mięsa – mój hit w kuchni.

Przepis na pyszne zrazy z mielonego mięsa. Warto znać ten przepis!

Ten zrazy świetnie się sprawdzą na codzienny obiad lub jako świąteczne danie.

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa
  • 15 dag boczku parzonego lub wędzonego
  • 1 jajko
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • bułka tarta
  • sos pieczeniowy ciemny Winiary
  • 3 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Cebule należy pokroić w drobną kostkę, następnie połowę dodać do mięsa. Dodajemy jajko oraz doprawiamy mięso solą i pieprzem według uznania. Następnie wyrabiamy mięso. Kiedy będzie ono lepki można dodać nieco bułki tartej. Uformuj placki o grubości 1 cm.

Ogórek trzeba pokroić w drobną kostkę. Następnie na każdy placek z mięs wkładamy cebulę z ogórkami oraz posypujemy solą, pieprzem i papryką. Następnie mięso sklejamy, by powstały zrazy.

Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Usmażone zrazy należy zalać wodą, aby je dokładnie zakryć. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Gotujemy przed ok. godzinę. W tym czasie należy rozprowadzić sos w wodzie i dodać do zrazów. Aby zagęścić cały sos, do połowy szklanki z wodą wlewamy trochę sosu z patelni, dodajemy 3 łyżki mąki.

Całość wlewamy na patelnie i gotujemy przez kilka minut. Smacznego!

error: Content is protected !!