Warstwowe ciasto „Jabłkowy taniec”

Ciasto warstwowe „jabłkowy taniec” to bajeczne połączenie jabłek oraz puszystej, kremowej kołderki.

Wygląd tego wykwintnego deseru z pewnością zdobędzie serca wszystkich gości, a po spróbowaniu zniewoli także ich kubki smakowe.

Składniki: 

  • jabłka: 1,5 kg
  • mąka pszenna: 130 gram
  • cukier: 150 gram
  • masło: 220 gram
  • skrobia ziemniaczana: 70 gram
  • margaryna: 70 gram
  • białko: 1 sztuka
  • żółtko: 2 sztuki
  • śmietanka 30%: 500 ml
  • serek mascarpone: 250 gram
  • jogurt grecki: 250 gram
  • cukier puder: pół szklanki
  • gorzka czekolada: 100 gram
  • żelatyna: 5 łyżeczek
  • galaretka pomarańczowa/ cytrynowa : 90 gram (3 opakowania)

Wykonanie:

Masa kremowa:

Żelatynę zalej wodą w rondelku, a następnie podgrzej, aby się całkowicie rozpuściła. Wyjętą z lodówki śmietankę ubij mikserem.

W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z grecki jogurtem oraz cukrem pudrem. W czasie mieszania dodawaj stopniowo ciepłą żelatynę oraz ubitą śmietanę. Do masy kremowej zetrzyj także na tarce gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj.

Ciasto:

W dużej misce utrzyj mikserem 100 gram miękkiego masła i margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodaj następnie 3 żółtka bez przerywania ucierania oraz jedno białko. Masę mieszaj mikserem kolejne 2 minuty.

Mąkę i skrobię przesiej do ubitej masy. Zmniejsz moc miksera i wymieszaj składniki.

Blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Masę wylej na blachę i wyrównaj. Ciasto piecz w piekarniku przez około 25 minut, do suchego patyczka.

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń z nich gniazdo nasienne, następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wrzuć jabłka do garnka z grubszym dnem, dodaj pozostałą cześć masła i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Po tym czasie do jabłek wsyp 2 galaretki pomarańczowe. Duś masę pod przykryciem około 5 minut, aż proszek z galaretek całkiem się rozpuści. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Gęstą masę galaretki z jabłkami rozprowadź na schłodzonym cieście na blaszce.

Przygotowaną masę kremową (patrz przepis wyżej) wyłóż na schłodzoną masę galaretkową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw całość do lodówki. W tym czasie rozpuść ostatnie opakowanie galaretki z 400 ml wrzątku.

Całość mieszaj, aż galaretka się rozpuści i zacznie tężeć. Półpłynną galaretkę wylej na warstwę kremu na cieście.

Możesz ozdobić ciasto liśćmi mięty czy kawałkami czekolady lub bakaliami według uznania. Wyrównaj i odstaw do lodówki na co najmniej 1,5 h.

error: Content is protected !!