Pokażemy Ci, że się da! Ser domowy nie byle jaki, bo bez dodatku drożdży, ulepszaczy i konserwantów. Maślany w smaku, kremowy w konsystencji – idealny na śniadanie do kanapek lub jako przekąska do wieczornego wina.
Mleko wlej do dużego rondla lub garnka i w zależności od preferencji dodaj 1,5 lub 2 łyżeczki soli. Mleko doprowadź do wrzenia uważając, żeby nie wykipiało.
Jajka ubij ze śmietaną i powstała mieszankę wlewaj ostrożnie do mleka cały czas mieszając trzepaczką. Masa będzie szybko gęstnieć, wytworzy się twaróg i zacznie oddzielać się serwatka. Weź garnek, połóż na nim sitko przykryte gazą (najlepiej czterema warstwami), przelej na nie gorącą masę i przykryj kolejną gazą.
Ser musisz obciążyć, możesz do tego wykorzystać np 1 kg cukru lub litrowy słoik z wodą. Po czterech godzinach możesz cieszyć się smakiem domowego sera.