Unikalny przepis. Sałatkę Dunajska – babcia zawsze nas częstowała.

Jesteś szczęściarzem i masz swój własny ogródek i swoje warzywa, ale już nie masz pomysłu co można jeszcze z nich zrobić, albo po prostu kupujesz warzywa na bazarku i chcesz z nich przygotować np. sałatkę, którą potem można zjeść jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.

Nic prostszego, podaję Ci prosty, smaczny i szybciutki w przygotowaniu przepis na pyszną sałatkę, która uwierz mi szybko się nie znudzi. Składniki jakie będą potrzebne, nawet jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem swoich z własnej uprawy, z powodzeniem znajdziemy w każdym sklepie.

Jednak staraj się poszukać na lokalnych bazarkach i warzywniakach tam z pewnością będą one lepszej jakości, co przełoży się na ich smak czyli też smak sałatki.

Składniki:

  • Marchewka 2 kg
  • Pomidor 2 kg
  • Cebula 1-1,5 kg
  • Papryka 2 kg może być różnych kolorach
  • Olej najlepiej słonecznikowy ok 1 i 1/2 szklanki
  • Ocet winny ok 1 szklanka
  • Cukier biały kryształ 1 i1/2 szklanki
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myjemy, oraz obieramy, żeby bez problemu obrać pomidory nacinamy leciutko skórkę pomidora (stawiamy na niej krzyżyk nożem) i zalewamy wrzątkiem, po chwili zaczynając od miejsca przecięcia będziemy mogli bardzo łatwo obrać pomidora ze skóry.

Cebulę i paprykę kroimy w cienkie półksiężyce, marchewkę ścieramy na grubych oczkach na tarce, a pomidora kroimy na plasterki (jeśli pomidor jest duży to najpierw kroimy go na pół).

W garnku umieszczamy warzywa, olej, cukier, ocet i sól, możemy także doprawić pieprzem i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchenkę i wszystko gotujemy ok 15 minut.

Gorącą sałatkę należy przełożyć do słoików, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem, aż sałatka całkowicie wystygnie, można też tradycyjnie spasteryzować słoiki z sałatką, dzięki czemu dłużej można będzie ją przechowywać.

Tak przygotowane słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, np. piwnicy czy spiżarce.

error: Content is protected !!