Zimą podziękujesz mi za ten przepis. Cukinia na zimę w pomidorowej zalewie idealna do obiadu – Smak nie do opisania.
Cukinia to jedno z wielu sezonowych warzyw szczególnie wartych uwagi. Jej delikatny smak potrafi wzbogacić i urozmaicić mnóstwo potraw.
Niestety dostępna jest tylko latem. Warto zatem zamknąć jej smak w słoiku, by cieszyć się nim przez całą zimę, aż do następnych zbiorów. Jeśli brakuje Ci pomysłu na przepis, przedstawiamy propozycję na cukinię w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 1200 g cukinii (młodej)
- 30 g soli
- 75 g cukru
- 800 ml wody
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu
- łyżeczka musztardy w proszku
- 4 rozwinięte gałązki kopru
- 4 liście drzewa wiśniowego
- 4 liście krzewu porzeczki
- 4 ząbki czosnku
- 12 kulek ziela angielskiego
- ostra papryka
Przygotowanie:
Słoiki umyj, wyparz i osusz, by były sterylnie czyste. Cukinię umyj i pokrój w długie słupki, na około 8 cm.
Do każdego słoika wsadź po jednym koprze, ząbku czosnku, liściu krzewu porzeczki, liści drzewa wiśniowego, po trzy kulki ziela angielskiego i kilka kawałków papryki. Włóż cukinię, staraj się by była ona umieszczona w słoikach jak najciaśniej. Zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut.
Teraz czas na przygotowanie marynaty. Zagotuj 800 ml wody z dodatkiem cukru i soli. Dodaj musztardę i przecier pomidorowy. Wymieszaj starannie i zagotuj. Ze słoików odlej wodę i dodaj do każdego po łyżeczce octu. Następnie zalej zrobioną wcześniej, wrzącą marynatą.
Słoiki zakręć dokładnie gorącymi, sterylnie czystymi pokrywkami. Odwróć je dnem do góry i pozostaw tak, owinięte kocem na dwa dni. Tak przygotowana sałatka wspaniale smakuje z ryżem, makaronem czy duszonymi ziemniakami.
Dzięki dodaniu musztardy, sałatka zyskuje nieco pikanterii. Cukinia smakuje wybornie, jest nie za ostra, chrupiąca, można by rzec słodko – kwaśna. To smak, którego koniecznie musisz spróbować. Przygotowanie jest szybkie, wystarczy tylko chwila czasu i cztery półlitrowe słoiki.