Aromatyczne, chrupiące bułeczki podane jako ciepła kolacja lub śniadanie z pewnością sprawią, że wszystkim będzie ciekła ślinka.
Mleko podgrzej w garnuszku, a masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zmiękło. W dużej misce wymieszaj drożdże i przesianą mąkę. Wlewaj powoli ciepłe mleko. Dodaj cukier, sól i olej. Ciasto zarób rękami w kulę.
Miskę owiń folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 min. Przygotuj nadzienie: miękkie masło wymieszaj w misce z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem. Wymieszaj farsz.
Z ciasta uformuj kiełbaskę o szerokości około 1 cm. Odkrawaj z niego nieduże krążki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj lub rozciągnij delikatnie w dłoniach tak, aby uformować plasterki. Na każdym plasterku układaj łyżką przygotowane wcześniej nadzienie. Następnie składaj je na pół i jeszcze raz na pół. Pozostaw na chwilę.