Gotowane ziemniaki, frytki lub puree doskonale sprawdzą się jako dodatek.
Przygotowanie:
Przygotujemy mięso – możesz zrobić kawałki z wołowiny, wieprzowiny lub indyka. Ja użyłam kawałków wieprzowiny, pokroiłam je na 6 równych plastrów.
Mięso obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony – usmażyć mostek tak, aby mięso było wyciągnięte. Pieczone mięso przekładamy na talerz. W razie potrzeby można odcedzić olej, na którym smażone jest mięso, będziemy go potrzebować w dalszej części przepisu.
Na patelnię z oliwą, na której smażyło się mięso, dodać pokrojony czosnek i smażyć przez jedną lub dwie minuty. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodaj mąkę i smaż razem przez jedną lub dwie minuty. Uważaj, aby nie przypalić tej mieszanki, dla pewności obniż temperaturę.
Następnie zalej wodą i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami. Kawałki mięsa przełożyć do naczynia do pieczenia i polać sosem.