Przepis na miękkie i bardzo soczyste mięso – ten przepis jest z nami od 25 lat

Naturalne kawałki dla miłośników delikatnego i soczystego mięsa z sosem i delikatnym smakiem czosnku. Idealnie nadają się na świąteczny obiad, a nawet na szybki i smaczny lunch. Są bardzo smaczne, a mięso zawsze idealnie soczyste.

Gotowane ziemniaki, frytki lub puree doskonale sprawdzą się jako dodatek.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa
  • 100 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • Sól
  • przyprawy do smaku
  • 2 łyżki stołowe hl. mąka
  • 700 ml wody

Przygotowanie:
Przygotujemy mięso – możesz zrobić kawałki z wołowiny, wieprzowiny lub indyka. Ja użyłam kawałków wieprzowiny, pokroiłam je na 6 równych plastrów.

Mięso obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony – usmażyć mostek tak, aby mięso było wyciągnięte. Pieczone mięso przekładamy na talerz. W razie potrzeby można odcedzić olej, na którym smażone jest mięso, będziemy go potrzebować w dalszej części przepisu.

Na patelnię z oliwą, na której smażyło się mięso, dodać pokrojony czosnek i smażyć przez jedną lub dwie minuty. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodaj mąkę i smaż razem przez jedną lub dwie minuty. Uważaj, aby nie przypalić tej mieszanki, dla pewności obniż temperaturę.

Następnie zalej wodą i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami. Kawałki mięsa przełożyć do naczynia do pieczenia i polać sosem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut . Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

error: Content is protected !!