Lepiej zrób podwójną porcję bo znikają w mig. Jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki.

Śliwka to jeden z nielicznych produktów spożywczych, który po przetworzeniu zachowuje większość swoich dobroczynnych właściwości. Ze śliwek natomiast można zrobić bardzo smaczne kandyzowane owoce. Będzie to idealna porcja witamin, których tak bardzo brakuje nam zimą.

SKŁADNIKI

  • 4 kg śliwek (bez pestek)
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Najpierw usuń nożem pestki z umytych owoców. Wsyp cukier do rondla i zalej wodą, doprowadź do wrzenia.

kandyzowane śliwki

Obrane śliwki włóż do wrzącego syropu i zmniejsz ogień. Gotuj je przez około 30 minut. A następnie wyjmij śliwki np. za pomocą łyżki cedzakowej.

kandyzowane śliwki

Pozostały syrop pozostaw na ogniu, aby dalej się gotował i zgęstniał. Nie zapomnij go mieszać. Następnie wyłącz ogień i odstaw do ostygnięcia.

Ponownie włóż śliwki do ostudzonego syropu, podgrzej wszystko razem na małym ogniu. I przełóż owoce do durszlaka. Ponów ten proces kilka razy, aż śliwki będą miękkie i błyszczące. Przed ostatnim moczeniem śliwek, do syropu musisz dodać kwasek cytrynowy.

Kandyzowane śliwki będą smakować podobnie do jak słodka marmolada z lekką kwaskowatością. Nasączone cukrem i kwaskiem cytrynowym-naturalnymi konserwantami, będą nadawać się do spożycia znacznie dłużej niż świeże śliwki.

error: Content is protected !!