Nowy hit! Zrób raz te kotlety z cukinii a będziesz je robić non stop.

Dziś w moim domu na obiad goszczą kotlety z cukinii. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki temu uwielbiam je gotować.  A moi domownicy jedzą je z przyjemnością!

Kotlety warzywne nie zawierają mięsa, ich smak wzbogaca ser, czosnek i zioła. Koniecznie musisz ich spróbować!

Składniki

  • Cukinia – 600 g
  • Bułka tarta – 70 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Twardy ser – 70 g
  • Koper – 1 pęczek
  • Olej słonecznikowy – 100 ml
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Zetrzyj cukinię i ser na tarce o średniej wielkości oczkach, a cebulę na drobnych. Posiekaj koperek. Odciśnij cukinię, pozbywając się nadmiaru soku.

Połącz składniki, dodaj jajko i bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Uformuj z przygotowanej masy placki i umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Smaż na średnim ogniu.

Gdy kotlety będą już przyrumienione, przykryj je pokrywką i smaż jeszcze przez 1,5-2 minuty. Następnie odwróć je i przykryj ponownie. Smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Ułóż gotowe placki na papierowych ręcznikach, aby pochłonęły nadmiar tłuszczu.

Staraj się, aby kotlety nie były zbyt grube, dzięki temu dobrze się usmażą. Przed podaniem odstaw je na chwilę do ostygnięcia. Dzięki temu będą znacznie smaczniejsze. Śmietana lub inny sos wspaniale uzupełni danie.
Smacznego!

error: Content is protected !!