Idealne jako dodatek na rodzinny obiad, zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków. Zaskocz swoją rodzinę i przyrządź je już dziś!
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki (2 mm), najwygodniej jest to zrobić za pomocą krajalnicy.
Cebule również pokrój w cienkie plasterki.
Posól i popieprz ziemniaki.
Nasmaruj formę (najlepiej ceramiczną) masłem.
Połóż warstwę ziemniaków, a cebulę na wierzchu. Powtórz kolejno te same warstwy, ostatnią warstwą mają być ziemniaki. Wymieszaj gorący bulion i gorące mleko. Zalej tą mieszanką ziemniaki. Ciecz nie powinna całkowicie przykryć ziemniaków, a tylko dotrzeć do górnej warstwy.
Wierzch ziemniaków polej częścią rozpuszczonego masła. Przykryj blachę do pieczenia folią. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie usuń folię, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut.