Śliwki umyj i przekrój na pół – usuń pestki.
Następnie ułóż śliwki w głębszym naczyniu do pieczenia (tak, aby wszystkie się zmieściły) i skrop octem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piecz 20-25 minut – nie mieszaj podczas pieczenia. Następnie wyjmij je z piekarnika i zasyp pierwszą porcją cukru.
Następnie włóż z powrotem do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i posyp pozostałym cukrem. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika, skrop rumem i posyp przyprawami.
Wymieszaj blenderem zanurzeniowym i po prostu wlej do czystych słoików (brzeg słoików musi pozostać czysty). Zamknij i odwróć do góry dnem. Zawiń je w koc, zostaw do całkowitego ostygnięcia i gotowe! Dżem jest fantastyczny jako dodatek do domowych bułek i ciast.