Pyszne roladki schabowe z porem – Tak pyszne, że zawsze każdy prosi o dokładkę – nie starczają na dwa dni.

Dobrze przygotowane schabowe, są oczywiście pyszne. Ja jednak doskonale wiem z doświadczenia, że nawet najlepsze dania szybko się nudzą i zaczynam szukać sposobu na ich pyszną modyfikację.

Roladki schabowe z porem i pysznym pieczarkowo-serowym, kremowym sosem to genialne połączenie smaków. Dzielę się więc z Wami tym prostym i szybkim przepisem na danie doskonałe. Do dzieła.

SKŁADNIKI:

  • około pół kilograma schabu bez kości
  • 1 por
  • około 20 gramów pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • około 15 gramów sera, najlepiej twardego długo dojrzewającego
  • 1 opakowanie serka topionego
  • olej, sól i pieprz
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Umyty i oczyszczony schab, pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Pokrojone plastry rozbij i dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką masła, podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do podsmażonego czosnku, na patelnię wrzuć umytego i pokrojonego w cienkie krążki pora. Smaż przez około 10 minut, a następnie pozwól im wystygnąć.

Kiedy por z czosnkiem wystygnie, dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser i wymieszaj całość.

Na wcześniej przygotowane, rozbite plastry schabu, nałóż porcję farszu i zawiń go tak, aby farsz nie wypływał. Możesz w tym celu wykorzystać wykałaczki.

Teraz czas na kremowy sos: W garnku rozpuść łyżkę masła, potem dodaj pokrojone pieczarki. Podsmaż lekko i podlej wodą. Na koniec dodaj kostkę serka topionego, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, często mieszając przez ok. 10 minut.

Po tym czasie, zblenduj wszystko, do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji. Podawaj roladki z porem na ciepło, polane aromatycznym, pysznym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!