Pączki na kefirze – Podczas smażenia ich zapach powala – nawet sąsiadka zapuka po przepis

Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie lubi pączków. Do dziś, razem z moją rodziną, zawsze podczas jedzenia pączków próbujemy chociaż jednego zjeść bez oblizywania się i do dziś nikomu się to nie udało.

Jest dla mnie jasne, że pączka według tego przepisu z pewnością nie da się tak zjeść. Pyszne malinowe wnętrze i miękkie, puszyste ciasto, to deser odpowiedni na każdą okazję. W przepisie, użyłam świeżych malin, jeśli jednak nie masz takich, możesz wykorzystać maliny mrożone.

Ilość potrzebnego oleju jest uzależniona od wielkości garnka w którym je smażymy oraz ich ilości. Zatem do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 2 sztuki jajek
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g malin
  • 1 szczypta soli
  • 10g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • od 500 do 600 gramów mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Do głębokiej miski wlej kefir i dodaj sól, cukier zwykły i cukier waniliowy, jajka oraz olej słonecznikowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

Teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć jednolite ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.

Gotowe ciasto zroluj w wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka, uformuj płaskie krążki i na środku każdego, ułóż porcję malin. Teraz zawiń brzegi i uformuj zgrabną kulkę.

Do garnka wlej olej roślinny i dobrze go rozgrzej. Delikatnie wrzucaj do niego pączki i smaż na złoty kolor z każdej strony.

Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym, a kiedy ostygną posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!