Świetnie smakuje i bosko wygląda na moim świątecznym stole. Ekler według tego przepisu, nikogo nie pozostawi obojętnym. Przygotuj się na pochwały i do dzieła!
1. Zacznij od kremu, którym będzie pyszny, domowy budyń. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia 250 ml mleka. Do osobnego garnuszka, wlej 250 ml pozostałego mleka i dodaj do niego żółtko, skrobię, ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Przygotowaną mieszankę z zimnego mleka, wlej do tego które i często mieszając gotuj do zgęstnienia.
Gotowy budyń, odstaw do wystygnięcia.
3. Wyłóż folią spożywczą, przygotowaną formę do pieczenia i na jej spód ciasno ułóż herbatniki. Układaj do wyczerpania, naprzemiennie z budyniem, ale ostatnia warstwa musi być ułożona z herbatników.
4. Na koniec przygotuj polewę. W 1 łyżce mleka, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj masło i na małym ogniu podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Gotową polewę zdejmij z ognia i polej całe ciasto z wierzchu.