Ekler na herbatnikach – Szybko, pysznie i bez pieczenia. To ciasto, które przygotujesz w kilka minut.

Ciasto ekler na herbatnikach, przygotujesz dosłownie w 15 minut. Ale zapewniam, że warte jest nawet grzechu i zniknie ze stołu w znacznie szybszym czasie…

Świetnie smakuje i bosko wygląda na moim świątecznym stole. Ekler według tego przepisu, nikogo nie pozostawi obojętnym. Przygotuj się na pochwały i do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 520 ml mleka
  • 450 g herbatników
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 2,5 łyżki skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od kremu, którym będzie pyszny, domowy budyń. Na małym ogniu, doprowadź do wrzenia 250 ml mleka. Do osobnego garnuszka, wlej 250 ml pozostałego mleka i dodaj do niego żółtko, skrobię, ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Przygotowaną mieszankę z zimnego mleka, wlej do tego które i często mieszając gotuj do zgęstnienia.
Gotowy budyń, odstaw do wystygnięcia.

3. Wyłóż folią spożywczą, przygotowaną formę do pieczenia i na jej spód ciasno ułóż herbatniki. Układaj do wyczerpania, naprzemiennie z budyniem, ale ostatnia warstwa musi być ułożona z herbatników.

4. Na koniec przygotuj polewę. W 1 łyżce mleka, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj masło i na małym ogniu podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Gotową polewę zdejmij z ognia i polej całe ciasto z wierzchu.

Gotowego eklera na herbatnikach bez pieczenia wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!

error: Content is protected !!