1. W wysokiej misce, ubij jajka z cukrem przy pomocy miksera. Potem dodaj masło, sok z połowy cytryny oraz startą na tarce o drobnych oczkach skórkę cytryny. Wymieszaj składniki.
2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Opcjonalnie, możesz dodać również kandyzowane owoce, które nieco osłodzą ciasto. Wymieszaj wszystko mikserem na jednolitą, gładką masę.
3. Okrągłą formę o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut.
4. W tym czasie, przygotuj lukier: Do soku z cytryny, dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodaj wodę. Tak przygotowanym lukrem, polej całkowicie wystudzone ciasto.
5. Gdy lukier zastygnie, pyszne, delikatne i puszyste ciasto cytrynowe jest gotowe.