Od czasu do czasu, podaję je również na słodko, polane masłem i posypane cukrem lub polane gęstym, owocowym koktajlem. Moje dzieci wprost uwielbiają je właśnie w takiej postaci. Znajdź swój ulubiony sposób na ich podanie i do dzieła!
1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
2. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
3. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko i starty na tarce o grubych oczkach ser.
4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a z powstałej masy uformuj zgrabne placuszki. Obtocz wszystkie placuszki w bułce tartej i na wierzchu każdego, wykonaj ozdobne nacięcia.
5. Umieść na średnim ogniu patelnię z olejem i odrobiną masła, dobrze ją rozgrzej.
6. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!