Sałatka „Język teściowej” z cukinii. Miłośnicy lekko pikantnych przekąsek będą zachwyceni

Dzisiaj postanowiłam zdradzić Wam przepis na genialnie pyszną sałatkę z cukinii i papryki „język teściowej”. Zapewniam, że miłośnicy pikantnych przekąsek będą zachwyceni! Idealna na chłodne jesienne czy zimowe dni, kiedy chcemy przypomnieć sobie smaki ukochanego lata.

Składniki

  • 3 kg średniej cukinii
  • 3 duże marchewki
  • 100 g czosnku
  • 1-2 sztuki ostrej papryki

Na marynatę

  • 2 łyżki soli
  • 200 g cukru
  • 200 g oleju roślinnego
  • 100 g octu
  • 0,5 l soku pomidorowego

Przygotowanie

Najpierw musisz umyć cukinię i pokroić w plasterki. Najlepiej, aby grubość pokrojonych kawałków nie przekraczała pół centymetra. Marchewki, czosnek i paprykę zmiel w maszynce do mięsa.

Następnie wlej olej roślinny do rondla lub na patelnię i dodaj do niego ocet, a także sól i cukier. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.

Po ugotowaniu dodaj na patelnię sos pomidorowy, zmielone warzywa i pokrojoną cukinię. Gotuj wszystkie składniki razem około 20 minut. Następnie ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach i zakręć je pokrywkami.

Przepis jest bardzo prosty, a sałatka z cukinii okazuje się niesamowicie smaczna. Co zaskakujące, lubią ją nawet ci, którzy zwykle nie jedzą cukinii. Dlatego z góry życzę całej Twojej rodzinie smacznego!

error: Content is protected !!