Zaczynamy od przygotowania ciasta. Możemy wymieszać składniki w mikserze jak również wyrobić je rękoma, jednak w tym drugim przypadku cukier może nie rozpuścić się dokładnie. Na początku przygotowujemy masło aby lekko się roztopiło w temperaturze pokojowej.
Mąkę łączymy z jajkiem i połową porcji cukru czyli 50 g, do tego dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto w rękach dodając również 1 łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i tworzymy z niego kulkę, którą schładzać będziemy w lodówce przez co najmniej 15 minut.
Teraz będziemy przygotowywać nadzienie z twarogu. Resztę śmietany czyli cztery łyżki łączymy z pozostałym cukrem. Masa musi być idealnie gładka- możemy ją ubić za pomocą blendera.
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy go na pół. Jedną połówkę ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem tak aby równomiernie przykrywała dno, następnie wykładamy masę twarogową po całej powierzchni i wyrównujemy je łyżką.
Drugą połowę ciasta również ścieramy na masę twarogową na tarce. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!