Pyszne tarte ciasto na każdą okazję – z przepisu mojej teściowej. Genialnie prosty i szybki przepis

Przepis na rewelacyjny wypiek, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa. Tarte ciasto zachwyca swoją lekkością i delikatnością, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 200g
  • Kwaśna śmietana – 5 łyżek
  • Masło – 70 g
  • 1 jajko
  • Twarożek – 180 g
  • Cukier – 100 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Możemy wymieszać składniki w mikserze jak również wyrobić je rękoma, jednak w tym drugim przypadku cukier może nie rozpuścić się dokładnie. Na początku przygotowujemy masło aby lekko się roztopiło w temperaturze pokojowej.

Mąkę łączymy z jajkiem i połową porcji cukru czyli 50 g, do tego dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto w rękach dodając również 1 łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i tworzymy z niego kulkę, którą schładzać będziemy w lodówce przez co najmniej 15 minut.

Teraz będziemy przygotowywać nadzienie z twarogu. Resztę śmietany czyli cztery łyżki łączymy z pozostałym cukrem. Masa musi być idealnie gładka- możemy ją ubić za pomocą blendera.

Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy go na pół. Jedną połówkę ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem tak aby równomiernie przykrywała dno, następnie wykładamy masę twarogową po całej powierzchni i wyrównujemy je łyżką.

Drugą połowę ciasta również ścieramy na masę twarogową na tarce.  Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

error: Content is protected !!