Szybkie domowe drożdżowe bułeczki. Od teraz tylko tak robię ciasto. Wychodzą puszyste i pyszne

Masz ochotę na coś słodkiego i prostego w przyrządzeniu? Drożdżowe bułeczki to najlepsza słodka przekąska, a do tego są one proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 2 kg mąki
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • dwa opakowania drożdży (każde po 10 g)
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • dowolne nadzienie

Sposób przygotowania:

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, część mąki oraz drożdże. Odstawić masę w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrośnie.

Do masy dodać jajka. Ubić to z cukrem oraz z solą. Później wsypać resztę mąki. Mieszając masę, należy stopniowo dodawać masło. Całe ciasto mieszać dopóki jego konsystencja nie będzie gładka.

Gotową masę przykryć ścierką i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce. W czasie 2 godzin należy masę przewrócić 3 razy.

Gdy miną 2 godziny ciasto trzeba podzielić na części. Odstawić na chwile masę i później uformować z niej bułeczki, dodając w nie swoje ulubione nadzienie.

Następnie po 10 minutach bułeczki należy posmarować żółtkiem i wstawić je do piekarnika. Drożdżowe bułeczki piec w 200 stopniach przez 20 minut.

error: Content is protected !!