Chrusty węgierskie – Puszyste, miękkie i delikatne. O wiele lepsze, niż te tradycyjne

Dziś proponujemy Państwo nieco inny wariant znanych faworków, chrusty węgierskie. Ten popularny przysmak na Węgrze powstaje z lekkie ciasta drożdżowego na bazie kwaśnej śmietany. Kolejnego dnia po upieczeniu chrusty są delikatne i puszyste.

Składniki:

  •  250 g mąki pszennej
  •  50 g cukru
  •  4 żółtka
  •  łyżka Brandy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  •  łyżeczka suchych drożdży
  •  50 ml mleka
  •  50 g masła
  •  olej słonecznikowy
  •  cukier puder

Wykonanie:

W ciepłym mleko należy rozpuścić drożdże ze szczyptą cukru. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, drożdże, żółtka i wlej Brandy oraz śmietanę. Następnie zagniatamy ciasto.

Podczas łącznie składników, mamy porcjami dodajemy rozpuszczone masło. Miskę z ciastem podstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placki o grubości 0,5 cm, kroimy je na prostokąty. Na środku prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie krawędzie ciasta.

Tak powstałe chrusty smażymy w dużej ilości oleju słonecznikowego do uzyskania złotego koloru po obu stronach.

error: Content is protected !!