Ciasto bez pieczenia „Ptasie mleczko”. Niebiańska przyjemność. Takiego jeszcze nie jadłaś.

Jeśli jesteś fanem słodkich łakoci, a jednak znudziły Ci się sklepowe wyroby to mam dla Ciebie idealny przepis na ptasie mleczko, które wręcz rozpływa się w ustach.

Przygotowanie oryginalnego „Ptasiego mleczka” w zaciszu domowej kuchni nie należy do łatwego zadania, dlatego mamy dla Ciebie przepis na to słodkie danie w nieco uproszczonej postaci. W smaku odwzorowanie praktycznie 1 do 1, natomiast przygotowanie zajmie Ci dwukrotnie mniejszą ilość czasu.

Składniki, jakie będziesz potrzebował to:

  • białka jaj – 4 szt.
  • cukier – 4 łyżki
  • kwasek cytrynowy – 1 łyżeczka
  • żelatyna – 12 g
  • woda – 260 ml
  • gorzka czekolada – 100 g
  • masło – 50 g

Przygotowanie

Rozpuszczoną w szklance wody żelatynę odstaw na godzinę, następnie zabierz się za ubijanie białek jaj na puszystą piankę. Dodaj do tego kwasek cytrynowy i syrop cukrowy (mieszanka 4 łyżek cukru i 4 łyżek wody, następnie na małym ogniu gotuj przez 15 minut).

Nie przestawaj ubijać masy. Rozpuszczoną żelatynę podgrzej, ale uważaj żeby jej nie zagotować. Dodaj ją do białek przelewając cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Następnym krokiem będzie rozpuszczenie czekolady i masła w kąpieli wodnej.

Dodatkowo masę czekoladową przelej do miski (formy) oraz umieść w lodówce na 15 minut. W ostatnim etapie wyłóż na czekoladzie masę z białek, następnie umieść w lodówce, aby masa zastygła.

Pamiętaj, że zawsze możesz udekorować danie wedle uznania, np. liskami mięty. Najlepiej smakuję przy ciepłej herbacie lub aromatycznej kawie.

error: Content is protected !!