Pieczone jabłkowe bułeczki o wiele lepsze od pączków. Cała blacha w 20 min. Uwielbiam

Przygotujesz je dosłownie w 2 kwadranse. Świeże, jabłkowe bułeczki będą idealną przekąską dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty, a samo przygotowanie zajmuje chwilę.

Oto czego potrzebujesz:

  • 4 średnie jabłka
  • 120 g cukru
  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka dokładnie ubij, następnie dodaj do nich roztopione masło. Cukier wymieszaj razem z 3 łyżeczkami cukru waniliowego i połącz z jajkami.

Do masy wsypuj powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dorzuć pokrojone w kostkę jabłka. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia. Na formę nakładaj ciasto, formując z nich bułeczki.

Staraj się zachować odstęp kilku centymetrów między bułeczkami. Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni i całość piecz około 15 minut. Ciasto pięknie wyrośnie i zarumieni się.

Po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem. Pycha! Zamiast jabłek możesz użyć również innych owoców – śliwki, maliny lub morele.

error: Content is protected !!