Te kotleciki z piekarnika są tak pyszne, że lepiej zrobić podwójną porcję. Obiad jak marzenie

Chcecie poznać recepturę na kotlety, których nie potrzeba smażyć? Te są pieczone w piekarniku, pyszne i soczyste, a w dodatku znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych!

Składniki kotlecików:

  • 1 kg ulubionego mielonego mięsa
  • 5 kromek pszennego chleba białego
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 jaja kurze
  • 3 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko do wymoczenia pieczywa

Jak zrobić pieczone kotleciki?

Chleb namocz w mleku i odciśnij. Dodaj do mięsa mielonego razem z cebulą posiekaną drobno cebulką oraz natką pietruszki. W misce ubij porządnie jajka i zmieszaj je z musztardą, dodaj do mięsa. Dopraw do smaku solą i pieprzem i na koniec wyrabiaj mięso przez kilka minut rękoma.

Z mięsa formuj niewielkie i zgrabne kotleciki. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną cienką warstwą oleju roślinnego.

Kotleciki piecz w 220 stopniach przez około pół godziny bez termoobiegu. Gotowe i pyszne, szczególnie z gniecionymi ziemniakami i świeżo zrobioną mizerią. Smacznego!

error: Content is protected !!