Soczyste plastry cukinii w specjalnym cieście – tak dobrego ciasta jeszcze nie jedliście

Genialnie prosty i szybki sposób na rodzinny obiad czy sycącą kolację. Panierowane kotleciki z cukinii będą ulubionym daniem Twoich dzieci. Możesz wybrać do nich ulubione dodatki np. puree ziemniaczane, ryż itd. Według gustu możesz do nich ostrzejsze przyprawy lub zioła.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny (mielony) do smaku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Umyj cukinię, pokrój na plastry o grubości 0,5–1 cm. Lekko rozbij je po obu stronach. Popieprz do smaku i obtocz w mące.

Jajka ubij z dodatkiem soli i mleka.  Zanurz kawałki cukinii w powstałym cieście, a następnie obtocz w bułkę tartą.

Połóż panierowaną cukinię na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Pomoże to zapobiec odpadaniu panierki podczas smażenia. Na patelni rozgrzej masło i olej. Smaż warzywo na złoty kolor.

Zrumienione kotlety podawaj z orzeźwiającym sosem śmietanowo-ziołowym: 12% śmietanę wymieszaj z posiekanymi, ulubionymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli. Smacznego!

error: Content is protected !!