Nie przegap tego przepisu. Propozycja na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię. Smaczny obiad na szybko.

Propozycja na prosty i pyszny obiad. Kurczak w towarzystwie brokułów i pieczarek. Palce lizać!

Brokuł to cenne warzywo, niezwykle przydatne w trakcie odchudzania. Jest niskokaloryczny, bo zawiera tylko 30 kcal na 100 g. Jest również bogaty w błonnik i witaminy, w szczególności K,E i A oraz kwasy Omega-3, które znacząco wpływają na kondycję włosów oraz skóry.

Brokuł można spożywać w wielu kombinacjach, a przepisów z tym zielonym warzywem jest całe mnóstwo. Dziś jeden z nich, a mianowicie kurczak z brokułami i pieczarkami.

Chcąc zachować wszystkie cenne wartości brokułów, trzeba je odpowiednio przygotować. Poniższy przepis to świetna opcja na zdrowe danie dla całej rodziny. Apetyczny zapach dania przyciągnie wszystkich domowników,

Lista składników

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania

Weź patelnię i na łyżce oleju słonecznikowego usmaż pokrojonego i doprawionego solą oraz pieprzem w kostkę fileta z kurczaka. Smaż go przez 15-20 minut, aż nabierze złocistego koloru. Po tym czasie przesyp go do innego naczynia.

Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć pieczarki. Kiedy trochę zmiękną dołóż do nich brokuły podzielone na różyczki. Smaż całość do miękkości i przerzuć do naczynia z kurczakiem.

Na ostatniej łyżce oleju słonecznikowego przesmaż przeciśnięty przez praskę bądź posiekany czosnek oraz imbir. Teraz dodaj pozostałe składniki, czyli sos sojowy, olej sezamowy, bulion drobiowy, brązowy cukier oraz mąkę.

Do powstałego, aromatycznego sosu wsyp kurczaka z brokułami i pieczarkami, a następnie, dokładnie mieszając, gotuj wszystko przez kilka minut, aż wszystko dostatecznie się podgrzeje.

Z pewnością danie przypadnie Ci do gustu. Świetnie smakuje podawane z ryżem lub makaronem.

Równie smaczna jest nieco ubogacona i jeszcze zdrowsza wersja dania, ze szparagami. Polecam to pyszne i niskokaloryczne danie!

error: Content is protected !!