Gęsty aromatyczny, słodki, z przyjemną nutą kwaśności. Wiśnie wybieraj jak najbardziej dojrzałe i świeże. A potem tylko cztery kroki i gotowe!
1. W trzy litrowym słoiku umieść wiśni, zasyp je 1 kg cukru i wlej 0,5 litra wódki. Zamknij słoik bawełnianą szmatką lub gazą i gumką. Umieść w ciepłym miejscu. Odstaw go na 7 dni, potrząsając zawartością każdego dnia.
2. Odcedź zawartość. Włóż kawałek gazy do lejka i przelej przez niego mieszankę.
3. Dodaj 1 kg cukru i pozostałą wódkę, podgrzej, aby rozpuścić cukier. Ponownie przelej go przez lejek za pomocą gazy.
4. Odstaw likier na jeden dzień, a następnie wlej do butelek i zamknij hermetycznymi nakrętkami.
Możesz podawać likier z odrobiną cynamonu, dzięki czemu stanie się on jeszcze bardziej aromatyczny. Zadzwoń do znajomych i spróbujcie tego pysznego likieru razem!