Dietetyczne cienkie naleśniki cukiniowe – na smukłą talię. Jem je codziennie i chudnę.

Przyjemne z pożytecznym, czyli dietetyczne naleśniki z cukinią. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak!

Latem po prostu nie można oprzeć się warzywom, które o tej porze roku są świeże i najdorodniejsze. Pośród nich absolutnym hitem jest cukinia.

To zielone cudo ma bardzo niską zawartość kalorii, składa się w 95% z wody i daje poczucie sytości naprawdę na długo. W połączeniu z niskotłuszczowymi naleśnikami, cukinia to świetny sposób na łatwy i smaczny posiłek na lato.

Jest wiele powodów, które mogą nas zachęcić do wypróbowania takiego rozwiązania w kuchni. Przede wszystkim wspomniana już wyżej niska kaloryczność tego posiłku sprawia, że będzie on pasował do zdrowej i zrównoważonej diety.

Po drugie – takie cienkie naleśniki z cukinią są naprawdę pyszne! Zwłaszcza, że istnieje wiele sposobów na ich dodatkowe ubarwienie, np. można podać je ze śmietaną czy miodem. Będą smakować nawet dzieciom krzywiącym się na samą myśl o warzywach.

Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste. Będziesz potrzebować:

  • około 2-3 łyżek oleju rzepakowego;
  • łyżeczkę soli;
  • około 750-800 g cukinii (najlepsza jest świeża);
  • pęczek pietruszki;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1,5 szklanki mąki;

Wszystko gotowe? No to do dzieła:

Naszą świeżą cukinię trzeba dokładnie obmyć i zetrzeć na tarce.

Należy również drobno pokroić przygotowaną wcześniej pietruszkę (choć dobór odpowiedniego zioła zależy tutaj w dużej mierze od gustu).

Następnie musimy ubić jajka i dodać do nich sól. Do ubitego i posolonego jajka dodajemy teraz mleko. Potem do tego wszystkiego wsypujemy jeszcze mąkę i całość mieszamy aż utworzy się z niej gładkie ciasto.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, musimy przelać je do miski ze startą cukinią, a następnie dodać jeszcze dwie łyżki oleju. Całość mieszamy aż utworzy się z niej gładka masa.

Teraz wystarczy już tylko rozgrzać patelnię i delikatnie rozprowadzić otrzymaną masę na jej powierzchni; kiedy naleśnik już się zarumieni, przewróć go na drugą stronę, aby miał szansę równomiernie się przysmażyć;

Dodatkowo możesz przygotować jeszcze prosty sos czosnkowy, który wzmocni smak naleśników; w tym celu wystarczy przygotować trochę wyciśniętego czosnku, zmieszać go z koperkiem i z około 250 ml gęstej śmietany – nie pożałujesz;

Twoje pierwsze cienkie naleśniki z cukinią są gotowe i czekają aż poczęstujesz nimi swoich bliskich. Smacznego!

error: Content is protected !!