Dietetyczne cienkie naleśniki cukiniowe – na smukłą talię. Jem je codziennie i chudnę.
Przyjemne z pożytecznym, czyli dietetyczne naleśniki z cukinią. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak!
Latem po prostu nie można oprzeć się warzywom, które o tej porze roku są świeże i najdorodniejsze. Pośród nich absolutnym hitem jest cukinia.
To zielone cudo ma bardzo niską zawartość kalorii, składa się w 95% z wody i daje poczucie sytości naprawdę na długo. W połączeniu z niskotłuszczowymi naleśnikami, cukinia to świetny sposób na łatwy i smaczny posiłek na lato.
Jest wiele powodów, które mogą nas zachęcić do wypróbowania takiego rozwiązania w kuchni. Przede wszystkim wspomniana już wyżej niska kaloryczność tego posiłku sprawia, że będzie on pasował do zdrowej i zrównoważonej diety.
Po drugie – takie cienkie naleśniki z cukinią są naprawdę pyszne! Zwłaszcza, że istnieje wiele sposobów na ich dodatkowe ubarwienie, np. można podać je ze śmietaną czy miodem. Będą smakować nawet dzieciom krzywiącym się na samą myśl o warzywach.
Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste. Będziesz potrzebować:
- około 2-3 łyżek oleju rzepakowego;
- łyżeczkę soli;
- około 750-800 g cukinii (najlepsza jest świeża);
- pęczek pietruszki;
- 2 jajka;
- 1 szklanka mleka;
- 1,5 szklanki mąki;
Wszystko gotowe? No to do dzieła:
Naszą świeżą cukinię trzeba dokładnie obmyć i zetrzeć na tarce.
Należy również drobno pokroić przygotowaną wcześniej pietruszkę (choć dobór odpowiedniego zioła zależy tutaj w dużej mierze od gustu).
Następnie musimy ubić jajka i dodać do nich sól. Do ubitego i posolonego jajka dodajemy teraz mleko. Potem do tego wszystkiego wsypujemy jeszcze mąkę i całość mieszamy aż utworzy się z niej gładkie ciasto.
Kiedy ciasto będzie już gotowe, musimy przelać je do miski ze startą cukinią, a następnie dodać jeszcze dwie łyżki oleju. Całość mieszamy aż utworzy się z niej gładka masa.
Teraz wystarczy już tylko rozgrzać patelnię i delikatnie rozprowadzić otrzymaną masę na jej powierzchni; kiedy naleśnik już się zarumieni, przewróć go na drugą stronę, aby miał szansę równomiernie się przysmażyć;
Dodatkowo możesz przygotować jeszcze prosty sos czosnkowy, który wzmocni smak naleśników; w tym celu wystarczy przygotować trochę wyciśniętego czosnku, zmieszać go z koperkiem i z około 250 ml gęstej śmietany – nie pożałujesz;