Delikatne bułeczki – W sklepie tak dobrych nie kupisz. Robię prawie w każdy weekend, raz dwa i gotowe

Trudno namówić się na pieczenie i gotowanie, szczególnie kiedy jesteśmy zabiegani i zajęci swoimi codziennymi obowiązkami.

Jednak kiedy przychodzi weekend możemy w końcu zająć się porządkami w swoim domu, odświeżeniem szafy, swoimi hobby, ale także możemy sprawić naszej rodzinie małą niespodziankę. Upieczenie tych bułeczek nie zajmuje nawet godziny, a tego typu przekąska będzie idealnym czaso-umilaczem w każdym domu.

Jeżeli zostanie nam jeszcze kilka do następnego dnia, świetnie się sprawdzą, jako przekąska w porze lunchu, w szkole czy w pracy. W Internecie zapewne znajdziecie wiele przepisów na bułeczki, jednak ten, który prezentujemy poniżej, jest absolutnym hitem.

Nadzienie z mleka skondensowanego, jest jednym z tradycyjnych, dodawanych do pączków, ciast czy deserów. Bułeczki z takim nadzieniem to obowiązkowy przysmak dla każdego.

Ciasto na bułeczki:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 50g masła
  • 7g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • puszka mleka skondensowanego

Na kruszonkę:

  • 30g mąki
  • 30g cukru
  • 15g masła

Przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia zajmuje kilka godzin, dlatego już wcześniej możemy zadbać o to, aby ugotować i ostudzić nasze mleko skondensowane. Nalej do garnka wodę i zagotuj. Do gotującej się wody włóż puszkę mleka skondensowanego i przykryj. Gotuj od 2 do 2 i pół godziny, po czym ostudź.

W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać ciasto. Wlej mleko do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Wszystko wymieszaj i podgrzej miksturę, ale nie gotuj. Wsyp do miski mąkę i dodaj 3 łyżki cukru. Wmieszaj jajko, sól i roztopione masło. Dodaj miksturę do miski i wymieszaj, aż otrzymasz gładką konsystencję.

Na koniec dodaj 3 łyżki oleju i dokładnie  wymieszaj szpatułką ciasto, po czym odstaw na 20-30 minut, aby urosło…

error: Content is protected !!