Jednak kiedy przychodzi weekend możemy w końcu zająć się porządkami w swoim domu, odświeżeniem szafy, swoimi hobby, ale także możemy sprawić naszej rodzinie małą niespodziankę. Upieczenie tych bułeczek nie zajmuje nawet godziny, a tego typu przekąska będzie idealnym czaso-umilaczem w każdym domu.
Jeżeli zostanie nam jeszcze kilka do następnego dnia, świetnie się sprawdzą, jako przekąska w porze lunchu, w szkole czy w pracy. W Internecie zapewne znajdziecie wiele przepisów na bułeczki, jednak ten, który prezentujemy poniżej, jest absolutnym hitem.
Nadzienie z mleka skondensowanego, jest jednym z tradycyjnych, dodawanych do pączków, ciast czy deserów. Bułeczki z takim nadzieniem to obowiązkowy przysmak dla każdego.
Przygotowanie nadzienia zajmuje kilka godzin, dlatego już wcześniej możemy zadbać o to, aby ugotować i ostudzić nasze mleko skondensowane. Nalej do garnka wodę i zagotuj. Do gotującej się wody włóż puszkę mleka skondensowanego i przykryj. Gotuj od 2 do 2 i pół godziny, po czym ostudź.
W międzyczasie możesz zacząć przygotowywać ciasto. Wlej mleko do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Wszystko wymieszaj i podgrzej miksturę, ale nie gotuj. Wsyp do miski mąkę i dodaj 3 łyżki cukru. Wmieszaj jajko, sól i roztopione masło. Dodaj miksturę do miski i wymieszaj, aż otrzymasz gładką konsystencję.
Na koniec dodaj 3 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj szpatułką ciasto, po czym odstaw na 20-30 minut, aby urosło…