Delikatna konsystencja i wspaniały smak sprawią, iż będziesz do niego wracać częściej, a każdy, kto spróbuje tzw. Napoleona, pogratuluje Ci wybitnych umiejętności kulinarnych.
Na samym początku należy ubić jajka z cukrem. Do gotowej konsystencji dodajemy miękkie masło, sól, sodę, a także 2,5 szklanki mąki. Powstałe ciasto zagniatamy, po czym odstawiamy je na bok na około 15-20 minut.
Na wstępie dobrze ucieramy jajka z cukrem. Do tego dodajemy mąkę. Całość mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem.
Mieszaninę wstawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia, całość ciągle mieszając, najlepiej za pomocą trzepaczki (aby uniknąć grudek i po to, aby krem się nie przypalił). Kiedy rem zacznie wrzeć, należy usunąć go z ognia i odstawić na bok.
Wałkujemy je na kształt kiełbaski i dzielimy na 14 kawałków. Każdy z nich wałkujemy w przybliżeniu na wielkość patelni, tak, aby cały dół naczynia pokrywało ciasto.
Każdy powstały kawałek należy piec na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Pamiętaj, aby ciągle pilnować ciasta, ponieważ piecze się ono w bardzo szybkim tempie!
Każdą, gotową warstwę ciasta, posmaruj wcześniej przygotowanym kremem. Orzechy rozkrusz w blenderze i posyp nimi ciasto (wedle uznania).