Wyjątkowy przepis na rolkę z kurczakiem. Idealna na chleb lub na obiad. Tanio i smacznie.
Dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy.
Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zimna przekąska z kurczakiem idealnie wkomponuje się chociażby w menu świąteczne. Poza tym można ją serwować również jako przekąskę na kanapkę!
W porównaniu do kupnych wyrobów, ten domowy przepis na salceson jest o wiele lepszy, zarówno pod kątem smaku, jak i jakości użytych składników.
Składniki
- 1,3 – 1,5 kg mięsa z kurczaka (podudzie lub filet)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g włoskich orzechów (obranych)
- 30 g żelatyny
- sól
- ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania
Pokrój mięso z kurczaka na kawałki o średniej wielkości. Następnie przygotuj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem i umieść na niej mięso.
Na razie nie dolewaj oleju, lecz duś mięso na malutkim ogniu. Wydobędą się z niego jego własne soki. Przykryj całość pokrywką, lekko posól i popieprz. Całość duś mniej więcej od 35 do 45 minut.
Przygotuj ciepłą wodę i rozpuść w niej żelatynę, w taki sposób jak jest opisane na opakowaniu.
Podczas duszenia powstanie bulion. Przelej go do całkowicie nowej miski. Poczekaj chwilę, aby mięso ostygło, po czym usuń z niego kości, jeśli gdzieś można je dostrzec.
Teraz dodaj żelatynę do bulion i całość wymieszaj. Podsmaż również minimalnie orzechy na suchej patelni.
Gotowe orzechy i przeciśnięty przez praskę mięsną czosnek dodaj do mięsa. Dosyp również przyprawy i sól, po czym zalej całość bulionem z żelatyną.
Przygotuj czystą butelką z plastiku.
Pozbądź się z niej szyjki i wypełnij jej zawartość jak najbardziej schłodzoną mieszaniną. Tak przygotowaną butelkę z mieszaniną odstaw do lodówki, co najmniej na kilka godzin (do momentu całkowitego stężenia zawartości). Wyjmij delikatnie zawartość poprzez przecięcie butelki.
Wedle uznania można dowolnie urozmaicić przepis, dodając marchewkę, groszek zielony, kukurydzę bądź też smażoną cebulę. Można również zamienić mięso na wieprzowinę bądź wołowinę.