Ciasto kanapkowe – jedna blacha to za mało. Dla leniwych gospodyń, raz dwa i gotowe.

Ciasto „kanapkowe” to wyjątkowy deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jest prosty i szybki do wykonania. To ciasto kakaowe z dużą ilością nadzienia twarogowego z rodzynkami, które po pokrojeniu przypomina kanapki – skusisz się?

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • Szklanka cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Jajko
  • Łyżka kakao

Składniki na nadzienie twarogowe:

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki rodzynek
  • Starta skórka z cytryny – do smaku

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Masło rozpuść na kuchence lub w mikrofalówce. Przelej je do miski i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj.

Dosyp kakao i ponownie wymieszaj, uważając, by nie zrobiły się grudki. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem i zagniataj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.

Oddziel ⅓ ciasta i uformuj z tej części kulkę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20×20 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rozłóż w niej ciasto.

Następnie przygotuj masę twarogową: roztop masło, a białka jajek umieść w lodówce.

Ser rozgnieć widelcem (jeśli jest bardzo kruchy, dobrze jest dodatkowo przetrzeć go przez sito). Dodaj cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Starannie wymieszaj całość. Ubij żółtka trzepaczką, po czym wymieszaj je z twarożkiem.

Rozsmaruj równomiernie nadzienie na cieście w formie. Wyjmij kulę ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce i posyp wiórkami całą powierzchnię masy serowej.

Włóż ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut.

Smacznego!

Wskazówka: Wraz z rodzynkami lub zamiast nich można dodać inne owoce suszone lub kandyzowane czy orzechy. Ciasto nabierze indywidualnego charakteru. 

error: Content is protected !!