Jest prosty i szybki do wykonania. To ciasto kakaowe z dużą ilością nadzienia twarogowego z rodzynkami, które po pokrojeniu przypomina kanapki – skusisz się?
Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Masło rozpuść na kuchence lub w mikrofalówce. Przelej je do miski i dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj.
Dosyp kakao i ponownie wymieszaj, uważając, by nie zrobiły się grudki. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem i zagniataj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
Oddziel ⅓ ciasta i uformuj z tej części kulkę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20×20 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rozłóż w niej ciasto.
Ser rozgnieć widelcem (jeśli jest bardzo kruchy, dobrze jest dodatkowo przetrzeć go przez sito). Dodaj cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Starannie wymieszaj całość. Ubij żółtka trzepaczką, po czym wymieszaj je z twarożkiem.
Rozsmaruj równomiernie nadzienie na cieście w formie. Wyjmij kulę ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce i posyp wiórkami całą powierzchnię masy serowej.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 50 minut.
Wskazówka: Wraz z rodzynkami lub zamiast nich można dodać inne owoce suszone lub kandyzowane czy orzechy. Ciasto nabierze indywidualnego charakteru.