„Wschodnia bajka” – pyszne ciasto z jabłkami z przepisu babci. Mój przepis na wszystkie okazje!
Książka, którą ostatnio czytałam, kryła w sobie wspaniały cytat. Głęboko zapadł w mojej pamięci.
Brzmi – „Dobra pogoda sprzyja naszemu szczęściu, ale zła pogoda naszym umiejętnościom kulinarnym”.
Podążając za tą radą wzięłam się za przygotowywanie niezwykle smacznego ciasta z jabłkami z przepisu mojej babci. Nie mija godzina, a ciasto znika z blaszki co do ostatniego okruszka!
Składniki
- 150g mąki pszennej;
- 3 jajka;
- 5g cukru waniliowego;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 65ml oleju słonecznikowego;
- 120g cukru;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 jabłka;
- 50 rodzynek;
- 50 ml koniaku;
- łyżeczka cynamonu;
- 50g suszonych moreli;
- 150g orzechów włoskich;
- cukier puder do smaku.
Przygotowanie
Umyj i dokładnie osusz wieczorem suszone owoce. Pokrój morele na małe kawałki i zalej suszone morele i rodzynki koniakiem. Równie dobrze możesz użyć mocnej herbaty bądź ciepłej wody.
Rozgnieć orzechy na okruchy i upraż na suchej patelni. Następnie wymieszaj je z 70g cukru i cynamonem.
Przez kilka minut ubijaj jajka, potem połącz cukier waniliowy ze zwykłym i dodając małymi porcjami wymieszaj z ubijanymi jajkami.
Do uzyskanej masy wlej 60 ml masła uważając, by dolewać je cienkim strumieniem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji wyglądem przypominającej gęstą śmietanę.
Obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 2 mm) jabłka i posyp owoce skrobią.
Wyłóż pergaminem naczynie do pieczenia i posmaruj olejem.
Połowę uzyskanego ciasta wlej do formy i dodaj połowę mieszanki z orzechami i wyłóż połowę jabłek.
Następnie odcedź płyn z suszonych owoców i rozłóż na cieście. Pozostałe ciasto równomiernie rozprowadź i ponownie przykryj jabłkami i orzechową mieszanką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz deser przez około 50 do 55 minut. Pamiętaj, aby na pierwsze pół godziny przykryć ciasto folią, aby orzechy się nie przypaliły.