„Wschodnia bajka” – pyszne ciasto z jabłkami z przepisu babci. Mój przepis na wszystkie okazje!

Książka, którą ostatnio czytałam, kryła w sobie wspaniały cytat. Głęboko zapadł w mojej pamięci.

Brzmi – „Dobra pogoda sprzyja naszemu szczęściu, ale zła pogoda naszym umiejętnościom kulinarnym”.

Podążając za tą radą wzięłam się za przygotowywanie niezwykle smacznego ciasta z jabłkami z przepisu mojej babci. Nie mija godzina, a ciasto znika z blaszki co do ostatniego okruszka!

Składniki

  • 150g mąki pszennej;
  • 3 jajka;
  • 5g cukru waniliowego;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 65ml oleju słonecznikowego;
  • 120g cukru;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 jabłka;
  • 50 rodzynek;
  • 50 ml koniaku;
  • łyżeczka cynamonu;
  • 50g suszonych moreli;
  • 150g orzechów włoskich;
  • cukier puder do smaku.

Przygotowanie

Umyj i dokładnie osusz wieczorem suszone owoce. Pokrój morele na małe kawałki i zalej suszone morele i rodzynki koniakiem. Równie dobrze możesz użyć mocnej herbaty bądź ciepłej wody.

Rozgnieć orzechy na okruchy i upraż na suchej patelni. Następnie wymieszaj je z 70g cukru i cynamonem.

Przez kilka minut ubijaj jajka, potem połącz cukier waniliowy ze zwykłym i dodając małymi porcjami wymieszaj z ubijanymi jajkami.

Do uzyskanej masy wlej 60 ml masła uważając, by dolewać je cienkim strumieniem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji wyglądem przypominającej gęstą śmietanę.

Obierz i pokrój w cienkie plasterki (ok. 2 mm) jabłka i posyp owoce skrobią.

Wyłóż pergaminem naczynie do pieczenia i posmaruj olejem.

Połowę uzyskanego ciasta wlej do formy i dodaj połowę mieszanki z orzechami i wyłóż połowę jabłek.

Następnie odcedź płyn z suszonych owoców i rozłóż na cieście. Pozostałe ciasto równomiernie rozprowadź i ponownie przykryj jabłkami i orzechową mieszanką.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz deser przez około 50 do 55 minut. Pamiętaj, aby na pierwsze pół godziny przykryć ciasto folią, aby orzechy się nie przypaliły.

Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!