Ciasto „12 łyżek” – włoska pyszność. Zasmakuje każdemu, goście oszaleją z zachwytu

Jakie są najsmaczniejsze przepisy na deser? Wbrew pozorom są to właśnie te najprostsze!

Stąd też włoskie ciasto „12 łyżek” jest bardzo rozchwytywane w każdym domu!

Wystarczy jedynie pół godziny, aby ciasto pojawiło się na stole, a następnie zniknęło w mgnieniu oka! Warto dodać, że ciasto jest banalnie proste w przyrządzeniu. Tak więc zaczynajmy!

Składniki

  • 3 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Jajka ubij wraz ze szczyptą soli, aż do momentu, gdy pojawi się puszysta piana. Kolejno dodaj cukier i jeszcze ubijaj.

W kolejnym kroku dodaj olej roślinny, mleko, a także wyciśnięty sok z cytryny. Całość porządnie wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito i ponownie zamieszaj.

Całe naczynie do pieczenia przykryj za pomocą papieru i przelej do niego ciasto. Przygotuj piekarnik rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza. Włóż do niego ciasto na około 30 minut.

Po upływie 30 minut ciasto jest gotowe. Można je udekorować ulubionymi owocami bądź innymi dodatkami, jak np. kakao, owoce, lukier czy też czekolada.

Dodatki sprawiają, że za każdym razem ciasto może przybierać zupełnie inny, lecz równie lekki i słodki, a przede wszystkim smaczny format.

error: Content is protected !!