Ta przekąska z kapusty znika ze stołu w kilka chwil. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Niepowtarzalna przekąska, która zawładnie podniebieniem niejednej osoby. Czy wiesz o czym mowa? Może to coś dla Ciebie? Kapusta usmażona

Kilka składników i zaledwie w parę minut na twoim talerzu wyląduje coś wyjątkowego, a może trochę powieje sentymentem? Zapewne każdy pamięta z dzieciństwa dania mamy czy też babci. Chcesz chociaż na chwilę powrócić do przeszłości? Dzisiaj masz okazję, wypróbuj ten cenny przepis. 

Składniki:

  • kapusta 1 kg
  • bułka tarta 50 g
  • jajka 3 sztuki
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę należy pokroić na dość grube plasterki, jednak warto pamiętać, by nie usuwać głębia, trzyma ona razem liście. Kapustę gotujemy chwilę, zaledwie kilka minut w wodzie z solą, następnie odcedzić.

Kolejny krok to roztrzepanie jajek w miseczce, oraz doprawienie do smaku solą i pieprzem. W drugiej miseczce umieścić bułkę tartą. 

Obgotowaną kapustę należy obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i zakończyć na ponownym maczaniu w jajku. 

Ostatni krok to smażenie kapusty na dobrze rozgrzanym oleju. Po kilku minutach na Twoim talerzu ląduje smakowita przekąska.

error: Content is protected !!